Traduceri în /din limba română

traduceri in / din limba romana

Despre limba română

Limba română este o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma limbilor

spaniolă, portugheză, franceză, italiană.

Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă. Din numărul total de vorbitori, peste  17 milioane  se află în România, unde româna (dialectul dacoromân) este limbă oficială.

Vorbitori de limbă română se găsesc și în multe alte țări occidentale (datorită emigrației), precum Italia, Spania, Statele Unite, Canada, Franța, Portugalia, Cipru, Germania sau Australia. Peste 3000 000 de vorbitori de română locuiesc legal în Europa și America de Nord

Româna este una dintre cele cinci limbi în care sunt oficiate servicii religioase în statul monastic Muntele Athos, o regiune autonomă din Grecia, fiind vorbită în schiturile Prodromu și Lacu.

Extremele ariei lingvistice românești se află la apus în bazinul cursului mijlociu al Dunării (Croația, Slovenia, Slovacia și Polonia) iar la răsărit, dincolo de Nistru

Influența altor limbi asupra limbii române

Limba dacă era o limbă indo-europeană, din ramura tracă (sau vice-versa), vorbită în trecut pe părți a teritoriilor Bulgariei, României, Serbiei, Slovaciei, Ucrainei și Ungariei de astăzi. Se presupune că ar fi fost prima limbă care a influențat latina vorbită în Dacia, însă se știu prea puține despre această limbă.

Limbile slave. Influența slavă a fost prima survenită în timpul formării limbii române, datorită migrației triburilor slave (care traversau teritoriul României de astăzi). Influența slavă se simte atât la nivel fonetic cât și lexical. Până la 20% din vocabularul limbii române este de origine slavă (a iubi, glas, nevoie, prieten). Totuși, multe cuvinte slave sunt arhaisme și se estimează că doar 10% din lexicul românei moderne este de origine slavă.

Gramatica limbii române

Substantivele românești se declină în funcție de gen (feminin, masculin și neutru), număr (singular și plural) și caz (nominativ/acuzativ, dativ/genitiv și vocativ). Articolul, asemenea adjectivelor și pronumelor, se acordă în gen și număr cu substantivul pe care îl determină. Româna are patru conjugări verbale. Verbele pot fi puse la patru moduri personale, și anume (indicativ, conjunctiv, condițional-optativ și imperativ și patru moduri impersonale (infinitiv, gerunziu, supin și participiu).

Traduceri în/din limba română

La birourile Valley Center avem peste 10 ani de experiență în traducerea documentelor în/din limba română și limbă străină.

Putem traduce pentru dumneavoastră documente personale de tipul certificatelor de naștere, căsătorie, diplome școlare sau de facultate, foi matricole, caziere, acte medicale personale, etc. Pentru companii putem traduce documente interne din domeniile juridic, economic, financiar, software și aplicații web.

Completați formularul alăturat cu datele dumneavoastră, atașați documentele iar noi vă vom răspunde în cel mai scurt timp.